Έρευνα σε άλλες περιοχές

Το καλοκαίρι του 2009, προβληματισμένοι για το φαινόμενο της «μοναδικής» παρουσίας των ιππόκαμπων στο παράλιο Στρατώνι, αποφασίσαμε να μάθουμε ότι μπορούσαμε και για την υπόλοιπη Ελλάδα οπού έχουν αναφερθεί ιππόκαμποι. Μιλήσαμε, ρωτήσαμε, διαβάσαμε, ψάξαμε. Μετά από κάποια πληροφορία μεταβήκαμε σε μια συγκεκριμένη παραλία στο Ρίο για να τους συναντήσουμε. Δυο μέρες ψάξαμε όλη την περιοχή αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Παρότι η περιοχή παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, άμμος με λίγες συστάδες ποσειδωνίας, την εκβολή ενός ποταμού που χύνεται στην θάλασσα, μαρτυρίες δυτών, δεν εντοπίσαμε κανέναν. Την τρίτη μέρα αποχωρήσαμε, ο καιρός είχε αγριέψει πολύ. Πιθανόν λόγω των καιρικών συνθηκών να είχαν αποχωρήσει και αυτοί από το σημείο.

Η κακοκαιρία στο Ρίο είναι πιθανό να απομάκρυνε τους ιππόκαμπους από το σημείο που είχαν παρατηρηθεί, πάντως και σε επόμενη επίσκεψη μας πάλι δεν εντοπίσαμε κανέναν

 

Ο Ιούλιος Γλαμπεδάκης, μας πληροφόρησε για μια συνάντηση που είχε με έναν ιππόκαμπο στην περιοχή Σταυρού, στην Βόρεια Κρήτη, σε βάθος περίπου 30 μέτρα, το φθινόπωρο του 2008.Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που μας έκανε για το συγκεκριμένο είδος ιππόκαμπου, είναι πως τις περισσότερες φορές βρίσκονται ανάμεσα σε φυτά και φύκι. Εμφανίζονται σε μέρη με έντονο ρεύμα αν και συνήθως προτιμούν τα ήπια νερά. Σε διαφορά βάθη, πάντα όμως κάτω από τα 8 μετρά για να μην επηρεάζονται από το αντιμάμαλο. Οι εποχές που τα έχει συναντήσει ήταν καλοκαίρι και φθινόπωρο και σε περιοχές που βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Κρήτη.


Ιππόκαμπος στην περιοχή Σταυρός στην βόρεια Κρήτη – Φωτογραφίες Ιούλιος Γλαμπεδάκης

 

Μετά από μια πληροφορία, που διαβάσαμε σε μια ιστοσελίδα από έναν αυτοδύτη τον Φοίβο, ξεκινήσαμε για το Καλαμάκι. Το Καλαμάκι είναι μια μικρή παραλία ανατολικά, στον Κορινθιακό κόλπο. Ακολουθώντας πιστά τις άψογες οδηγίες του Φοίβου, κολυμπήσαμε, κολυμπήσαμε, αλλά τίποτα. Είχαμε κλείσει σχεδόν εβδομήντα λεπτά κατάδυσης και δεν είχαμε συναντήσει ούτε έναν. Απογοητευμένος, με το κεφάλι σκυμμένο περνώ αζιμούθιο στην πυξίδα προς την κατεύθυνση της επιστροφής. Ξαφνικά, στα 8 μετρά βάθος τον βλέπω μπροστά μου. Ακριβώς όμοιες συνθήκες με ότι έχουμε συναντήσει έως τώρα. Χοντρόκοκκος άμμος, λιγοστές συστάδες ποσειδωνίας και καθαρά θρεπτικά νερά. Αυτός ήταν λίγο διαφορετικός από του Στρατωνίου.

Τεκμηριωμένη παρουσία ιππόκαμπων με φωτογραφίες, έχουν αναφερθεί επίσης στον Πατραϊκό κόλπο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το κάμπινγκ «Tsolis”. Εκεί ο βυθός παρουσιάζει έντονη κλίση (βαθιά νερά), πλούσιος σε υποβρύχια ζωή, γλυκά νερά και ρεύματα.


Ο ιππόκαμπος που εντοπίστηκε στην περιοχή Καλαμάκι στον Κορινθιακό κόλπο